Ahad, November 18, 2007

Penangan Laksa Penang



Di dapur



Riuh dapur Masjid Al Hikmah dengan bunyi suara derai ketawa bercampur bunyi pinggan berlaga dan lesung batu.


“Wah, sibuknya”. Ana menyapa akh syukri dan Rahimi. Kedua-duanya sedang tekun memotong halus rempah laksa penang.


“Ha, abang salman”. Serentak kedua-duanya berpaling.


“Nah abang” . Akh syukri berpaling menghulurkan pisau pemotong sayur ditangannya. Meminta ana menunjukkan skill memotong sayur. Beliau saja mengacah.


“Ha,ha…abang belum sampai masa lagi tunjuk skill”. Ana saja buat-buat tak tahu, memang tahu pun.


“Bila agaknya tu bang nak tunjuk skill ?”. tanya akh rahimi kembali menghangatkan suasana. Sehangat beberapa ekor ikan yang direbus oleh akh Hafiz. Beliaulah chef pada malam ini. Sekejap di dapur, sekejap ke bilik gerakan memasukkan bahan-bahan yang perlu di blender. Tentulah, tiada siapa yang lebih layak memasak laksa melainkan anak kelahiran Pulau Pinang.


“Ha..ha..masa makan nantilah baru tunjuk skill”. Ana melawak.


“Alah, skill itu semua orang tau bang”. Akh syukri membalas


Semua gelak termasuk hakim dan abu yang dari tadi tekum memotong halus bawang besar.


“Ei abu, kau nangis abu. Potong bawang pun nangis”. Usik akh hakim


Sekali lagi semua gelak melihat telatah abu yang mengesat matanya yang berair.


Allahuakhbar..Allahukhbar..!....Azan Isyak berkumandang



Selepas Isyak



“ Jemput semua, dah siap ni”. Akh Hafiz menjemput semua yang tengah asyik menonton ceramah Ustd Akhil Hay.


“wah, lamanya tak makan laksa penang”. Kali terakhir ana ingat menikmati laksa penang ketika di tahun 3 pengajian. Selepas itu, ana tak berapa ingat bila lagi ana menikmat masakan dari Pulau Pinang ini.


Masing-masing sudah mengambil tempat untuk menikmat Laksa Penang, menu makan malam yang jarang-jarang dinikmati. Bilik Gerakan Masjid Al Hikmah yang tidak berfungsi air-conditioner nya menambahkan lagi rasa pedas kuah laksa.


“Pedasnya, saya ndak tahan makan pedas ni bang. Tapi sedap”. Akh Hasli mengeluh kepedasan. Mukanya sudah kemerahan menahan pedas. Kepedasan begitupun, habis juga satu pinggan.


Akh Farid sudah tergaru-garu kepala. Tandanya beliau sedang kepedasan.


Akh Rahimi berhenti sekejap meneguk air jus oren. Sama kepedasan…


Akh Syukri dan Akh Alliff boleh tahan. Menambah lagi. Sudah dua pinggan…


Pukul 8....


pukul 9...


Ana orang yang terakhir sekali keluar dari bilik gerakan. Mana tidaknya, tiga pinggan ana belasah. Fuh…puas hati. Tengok kiri kanan, sudah tidak ada sesiapa.



"wah, analah yang kena kemas dan cuci semua nie". bertimbun pinggan dan periuk yang baru habis digunakan tadi.


Yang lain sudah bersurai. Kebetulan ada aktiviti MPP bersama pelajar-pelajar yang tidak balik cuti semester ini. Entah bila lagi agaknya boleh menikmati Laksa Penang.





5 Komen:

Suara Gunung berkata...

Lauk masak lomak cili api takdo ko???

Tanpa Nama berkata...

tungguuu...nanti ana pi nogori baru citer pasal masak lomak cili api

Tanpa Nama berkata...

salam...klu nk mkn laksa penang lg,dtg la masjid al hikmah lg..kontek je akhi hafizz..sementara dia msh d sini utk beberapa sem lagi.. :)

Tanpa Nama berkata...

Carilah orang Penang,tiap2 hari boleh mkn laksa penang..

Tanpa Nama berkata...

Klu nk mkn laksa penang selalu,kne la cari ukhti penang..


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Real Estate. Powered by Blogger